NI Traktor Kontrol X1 MK2

2013. július 15.-én jelentette be Berlinben a Native Instruments legújabb fejlesztésük eredményét, vagyis a feltuningolt Traktor Kontrol X1 MK2-es verzióját. Számtalan újítás és modernebb külső jellemzi az új jövevényt. Összegyűjtöttük nektek ezek közül a legfontosabbakat, hogy lássátok ti is, miért érdemes lecserélni a már jól megszokott, kicsit kopottas állapotban lévő X1-eseteket! Íme a Native videója a kontollerről:

<>
Szerelem első látásra:

A Native Instruments Traktor Kontrol X1 MK2-es változata méretben és elrendezését tekintve tökéletesen megegyezik a korábbi változattal, noha funkcionálisan komoly változtatásokon esett át. Továbbra is főként a Traktor szoftverek 2 különálló deck és effekt panel vezérlése alkalmas MIDI kontrolleréről van szó. Ami elsőre szembetűnő, ha az újításokat vesszük górcső alá, hogy a kontroller LED-es háttérvilágítása sokszínűbb lett, ennek köszönhetően dizájnban is jobban passzol a többi Traktor kontroller mellé (Z1 és F1). Persze nem ettől fogunk mi DJ-k igazán hanyattvágódni, ezért nézzük sorra a főbb funkciókat.

A Browse és Loop encoderek touch-sensitive (érintésérzékeny) tulajdonságot kaptak. 7 szegmenses LED kivezérlésjelző biztosítja a szükséges információk jólláthatóságát. A Kontrol X1 MK2-es középtájt egy érintésérzékeny, úgynevezett touch-strip felülettel lett ellátva, mellyel a Traktor szoftver különböző funkcióit vezérelhetjük, pl.: loop-ok időzítése, gyorsítás-lassítás (deck transport funkciók), effektek paraméterezése, stb.

Fentről-lefelé vizsgálva az NI Traktor Kontrol X1 MK2-es tekerő potijai feliratmentesek, ez egy nagyon pozitív dolog, hiszen ha valaki nem a gyári beállítások alapján, vagy a NI elképzelései szerint szeretné használni a 8 rotary-t, így lehetősége marad saját elképzeléseit MIDI konfigurálni, majd adott esetben felmatricázni. Eredetileg ezek a potméterek a gyári Traktor effektek 4 potméterének szabályozására lettek kitalálva az X1-esre, de sokan inkább EQ potiknak használják őket. Egyébként az új effektek, melyek a 2.5-ös verziójú Traktorral jelentek meg, nem is a 4 potméteres felállással szabályozhatóak (a régiek viszont igen!), így szabadjára engedhetjük fantáziánkat és igényeink szerint használhatjuk ezeket a vezérlőelemeket.

Nagyon pozitív továbbá, hogy a Loop encoderek mellett pontosan láthatjuk, hogy az éppen használatban lévő loop-unk milyen hosszúságú, köszönhetően a 7 szegmenses LED-kijelzőnek. A Loop encoderek alatt található Touch-Strip egyébként kivállóan használható a kreatív és gyors lépéseket igénylő loop-oláshoz, sokkal kényelmesebben lépkedhetünk az értékek (1/32, 1/16, 1/8, 1/4, 1/2, 1, 2, 4, 8, 16, 32) között egy érintéssel, mintha az encodert kellene tekergetnünk. Ez a funkció végképp zseniális, ha be van kapcsolva a Flux mód, melynek hatására "virtuális" módosításokat hozunk létre a zenében (nem veszítjük el az ütemet, mivel loop és egyéb hullámforma módosítások közben halad tovább a lejátszásban lévő zene, majd a loop, scratch, stb. befejeztével ugyanonnan folytatódik a zene, ahonnan eredetileg is szólna). Ezt a funkciót később részletesen is elmagyarázzuk. A Flux mód ki-bekapcsolására szolgáló gombok is megtalálhatóak az új X1 MK2-esen. Nem is csoda, a Flux a Traktor egyik egyedülálló és zseniális tulajdonsága, tehát ennek is nagyon örülünk.

A fenti képen jól láthatóak a deck-ek vezérléséért felelős gombok. Itt nagy változás nincs a korábbi Traktor Kontrol X1-hez képest. Picit más a felosztás, plussz jó ötlet volt a NI-től, hogy a Cue és Play gombok méretét megnövelték a többi Hot Cue-ként és egyéb funkciókat vezérlő gomboktól. Fontos tudni, hogy a középtájt található Shift gomb segítségével az összes kezelőszervnek előhívható a másodlagos funkciója, tehát senki ne ijedjen meg, aki Track-enként 8 Hot Cue beállítással rendelkezik, mert továbbra is fogja tudni használni őket, függetlenül attól, hogy a feliratok csak 4-re utalnak. Említésre méltó még a gombok RGB háttérvilágítása. Sajnos se jobbak, se híresebbek nem leszünk tőlük, de legalább szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak zenélés közben.

Összegezve mindezt, úgy gondoljuk, az időszerű upgrade tényleg jól sikerült a Native Instruments-nek, főleg, hogy a Traktor Kontrol X1 MK2-es ára egy Forinttal sem lesz drágább a korábbi változatnál. Mint minden Native Instrument termékhez, a Kontrol X1 MK2-eshez is jár a full verziós Traktor Pro szoftver (timecode funkció nélküli változat!). A kontroller jelenleg előrendelhető stádiumban van, 2013. augusztus 1.-étől lesz kapható a boltokban. Kihagyhatatlan darab azok számára, akik kompakt, jól használható deck és effekt vezérlőt keresnek, legyen szó bármilyen dj szoftverről (az X1 MK2 használható pl.: Serato-val is...). Ajánljuk még figyelmetekbe a nemrég megjelent Traktor Kontrol Z1-est és F1-est is, a hármat összerakva már nagyon komoly tudású és méretű setup tulajdonosai lehetünk!